Geldzaken

Hoeveel kost cohousing?

We maken de vergelijking met op zelfstandige basis een eigen huis bouwen:

Het is goedkoper, omdat: 
  • je samen de grond aankoopt, een architect onder de arm neemt, je samen een aannemer zoekt
  • je een aantal functies uit je eigen huis haalt, en in het gemeenschappelijke deel stopt (bv. wasmachine)
Het is duurder, omdat:
  • je samen een tuin & paviljoen aanlegt
Alle factoren samen zorgt ervoor dat je ongeveer gelijk uitkomt als wanneer je zelf een huis bouwt. Je krijgt dus méér waarde voor hetzelfde geld.

Zijn er voorbeelden van prijzen?

Ja! We hebben een aantal simulaties gemaakt, gekeken naar andere projecten, en zijn aan het rekenen geslagen. Hoeveel jouw huis gaat kosten, hangt sterk af van de grootte van je huis en natuurlijk de finale inrichting: je hebt keukens van 5.000 euro, maar gemakkelijk ook van het tienvoudige. Daarom zetten we niet graag onze exacte simulaties online: het zijn maar simulaties, en we willen niemand verkeerd informeren.

We gaan wel dieper in op deze voorbeelden tijdens de infosessie, omdat we daar ook meteen wat meer duiding kunnen geven dan op een website. Bovendien kunnen we daar meteen antwoorden op jullie vragen.

Van waar komen die prijzen?
Deze prijzen hebben wij berekend op basis van ervaring met andere projecten, maar we hebben ze ook voorgelegd aan de notaris en aan 8 architecten, die telkens bevestigden dat het voor dit bedrag mogelijk is. In bovenstaande bedragen zit ook de verdeelsleutel voor de gemeenschappelijke delen al inbegrepen.

Natuurlijk hangt veel af van de afwerking: als je graag een duurdere badkamer hebt, een marmeren keukenblad, ... betaal je meer. 

Wat is de 'verdeelsleutel'?

De kosten om de gemeenschappelijke delen te bouwen en aan te leggen worden verdeeld onder alle inwoners. We hanteren het principe dat wie zelf groter bouwt, ook meer bijdraagt aan de gemeenschappelijke delen. 

De verdeelsleutel is voor de helft samengesteld uit een vast bedrag, en voor de helft uit een bedrag dat afhangt van de grootte van je huis. 

Wanneer betaal ik?

Net zoals wanneer je zelf bouwt: je betaalt in schijven, wanneer de facturen komen. 

Is het iets voor mij / kan ik het betalen?

Het beste advies hier is: praat met je bank. Zij kunnen aan de hand van je inkomsten, je uitgaven en je  spaarcapaciteiten weten hoeveel je kan lenen, hoeveel je dan afbetaalt en op welke looptijd. Een aantal leden van onze groep zijn ook erg onderlegd in deze materie en instanties zoals Immotheker kunnen ook nuttig blijken.